"Er vlogen vijftig jaar voorbij"

Vaak ben ik als kind naar het vliegveld Welschap gefietst. Bij het kanaal lag ik dan te kijken naar de vliegtuigen. Ik zag straaljagers donderend starten en landen en zweefvliegtuigen geluidloos door de lucht cirkelen. Vol bewondering keek ik toe. Urenlang. Het vliegen fascineerde mij, zonder te weten waarom ik eigenlijk zo jaloers was op de vliegers waarnaar ik zwaaide als ze voorbij kwamen over de rolbaan. En als ik dan thuis kwam begon ik altijd te zeuren dat ik wilde leren vliegen.

Op zondag 30 september 1956 was het zover. Een zwaar bewolkte en frisse dag. Ik stond nu binnen de omheining van Welschap. Het was me gelukt. Geslaagd voor de Mulo en als beloning mocht ik gaan zweefvliegen. Het was niet van harte gegaan thuis, maar dat deerde me toen niet.
De Rhönlerche PH-242 stond klaar. Samen met Piet de Waard, mijn instructeur en voorzitter van de KNVvL afdeling zweefvliegen, maakte ik mijn luchtdoop. Zeven minuten heb ik intens genoten. Dit is wat ik wil riep ik toen we geland waren.

Zaterdag 30 september 2006.
Dertienduizenddriehonderdvierenzestig vluchten verder. Mooi weer. Thermiek en bijzonder goed zicht. Exact om 13.52 uur, vijftig jaar later stond ik klaar met de PH-314 voor mijn jubileumvlucht. Ditmaal met Ad van der Velden, mijn maat en mede-eigenaar van het vliegend schilderij.
Ik vroeg de sleepvlieger tot 2000 meter te slepen. Eenmaal op 1900 riep ik: “We gaan naar 2500 meter.”  Prima, kreeg ik te horen. Het is hier prachtig. We vlogen al ruim boven de wolken. Het was mooi en indrukwekkend toen Ad zei: “En ik betaal de laatste 500 meter tot 3000.”
Ik ontkoppelde op 2800 meter. Hoger ging niet met de Pawnee die gemaakt is om laag over de velden te scheren. Ik keek om me heen. Naar de wolken en het landschap daartussen.

Vijftig jaar zweefvliegen. Ze vlogen voorbij. Het werd een vlucht om jaloers op te worden.

Fotoalbum: Jubileumvlucht

Terug

Home